Hoe krijg ik het slotje voor mijn URL?
Het slotje in de adresbalk van de webbrowsers krijg je als je een verbinding hebt die is beveiligd met een SSL certificaat.
Wat is een SSL Certificaat?
Een SSL certificaat is een bestandje dat ervoor zorgt dat de dataverbinding tussen de computer van jouw bezoeker en jouw webserver wordt beveiligd.
SSL staat voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden.
Hoe krijg ik https:// in mijn url?
Een url van een webite die gebruik maakt van een SSL certificaat begint altijd met https://. Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van SSL, dan is dat http://. De S in de url geeft dus aan dat het een veilige verbinding is en dat kun je ook zien aan het slotje in de balk.
Waarom is een SSL certficaat belangrijk?
Het beveiligen van de internet verbinding is om drie belangrijke reden aan te raden:
- Veiligheid van website en de bezoekers
Wanneer klanten gegevens op de website achterlaten of betalingen uitvoeren dan is SSL echt een must. Sommige betaalproviders accepteren alleen nog websites met https:// en op korte termijn zullen de andere zeker volgen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer iemand met verkeerde intenties aan de klantgegevens kan komen…
- Imago van de website
Naar de klanten toe geeft het slotje een goede indruk. Dit straalt af op de hele website en heeft dus een positief effect op het imago van jouw bedrijf. Bezoekers die vertrouwen hebben in een website blijven vaak langer, lezen en kopen meer en komen vaker terug.
- Zoekmachines optimalisatie
Zoekmachines als Google worden steeds strenger op het gebied van veiligheid en snelheid. Google geeft binnen de betaalde zoekresultaten (Google Ads) al duidelijk de voorkeur aan Https:// boven http://. Binnen de Organische resultaten is dit onderscheid ook al duidelijk, maar Google laat steeds duidelijker blijken dat ze binnenkort websites zonder SSL echt gaan ‘afwaarderen’. Het inzetten van het Slotje is dus op SEO gebied een verstandige investering.
Hoe krijg ik een SSL certificaat voor mijn website?
Implementeren van SSL is niet eenvoudig maar op zich voor iedereen te doen. Met een avondje Youtube instructies erbij moet het eigenlijk iedereen wel lukken. Kijk dan eens naar deze video bijvoobeeld: https://youtu.be/zrkH_pmEu6w
Toch kunnen wij ons voorstellen dat je ’s-avonds liever wat anders doen en daarom kunnen wij het voor je doen. Indien jouw Hosting provider het zogenaamde ‘auto-renewal’ toelaat, dan is dit een eenmalige actie. In andere gevallen moet er iedere drie maanden een update van het certificaat gebeuren.
Indien jouw webhosting op basis van Cpanel is, dan kunnen we het SSL certificaat zo voor je installeren. In andere gevallen moeten we even nader kijken maar zal het ook rond dit bedrag uit komen. We maken dan een SSL certificaat aan en koppelen dat aan de website. Daarnaast maken we ook een redirect van de oude (Http) Url naar de nieuwe (https) zodat alle externe verwijzingen blijven werken. Op zich is deze ingreep voldoende om de negatieve effecten van het niet hebben van een SSL certificaat weg te nemen. Hieronder staan nog een aantal zaken die wellicht aanvullend verstandig zijn om te doen.
Naast het installeren van het SSL certificaat is het goed om ook in alle Google omgevingen deze aanpassing door te voeren. Denk daarbij aan de volgende zaken:
- Google Analytics, hier dient een extra property te worden aangemaakt of dient de property te worden aangepast zodat de meting van het verkeer op de juiste wijze blijft werken. Ook de ingestelde doelen moeten worden nagelopen. Adworth kan dit allemaal voor je nalopen en aanpassen.
- Google Adwords, hier dienen de ‘uiteindelijke urls’ in de advertenties en de site link extensies te worden aangepast. Binnen Adworth gebruiken we de Google Ads editor waarmee het aanpassen hiervan heel snel kan worden gedaan. De kosten zijn een beetje afhankelijk van de omvang van de campagne.
- Google Search console, ook hier dient aan nieuwe property aangemaakt te worden, dit is een kleine aanpassing die we kunnen uitvoeren.
Voor WordPress websites is de Installatie en redirect in principe voldoende maar wanneer je het op SEO gebied echt volgens het boekje wil doen, dan is het aanpassen van alle interne links aan te raden. Dit kunnen we voor je uitvoeren ongeacht het aantal pagina’s en berichten op de website.